Magi, häxkonst och godsaker – dags för Halloween

Halloween är för många lika med pysslande med pumpalyktor, dekorationer och utklädning – och inte minst mat och sötsaker med en läskig twist, som gör att du tänker dig för en extra gång innan du stoppar dem i munnen!

Hämta inspiration till dina halloweengodsaker i recepten nedan.

Halloween Stopmotion 2

Läskiga kakor till Halloween

Halloween infaller i en tid när det blir mörkare och kallare utomhus, så varför inte ta in barnen i köket för att göra läskiga men läckra godsaker till Halloween?

Prova till exempel mumiekakor, när du vill bjuda på något extra men ändå enkelt. Både barn och vuxna tycker det är roligt att dekorera dessa kusliga kakor, och inte minst, äta upp dem! 

Halloween Smilende Græsker

Varför firar vi halloween?

Ordet Halloween har sitt ursprung i det som från början var All Hallows' Eve. Seden att fira började för mer än 2000 år sedan, då skottar och irländare hade skördefest efter odlingssäsongen.

Man föreställde sig att vilsna själar och onda makter var i rörelse och att man kunde skydda sig genom att skrämmas med eldar, utklädnad och ljus.

Precis som med julen togs högtiden över av köpmän i USA. Genom att sälja tillhörande dekorationer, kostymer, godis och andra saker skapade man den Halloween som vi har idag.

 

Halloween Lanterner

Förvirring kring datum

De två vanligaste uppfattningarna när det kommer till att gå ”Bus eller godis” är att man gör det på klassiska amerikanska Halloween. Andra anser att man enligt svensk tradition istället brukar gå ”Bus eller godis” på fredag innan alla helgons dag.

Det bästa är väl att vara beredd på läskiga besök under hela veckan, så bunkra upp med godsaker. Och ha pumpalyktan tänd...

Recept till Halloween