Allt du behöver veta om fettisdagen och semlor

Firandet av fettisdagen kommer från den kristna högtiden fastlagen då man inför 40 dagars fasta innan påsk åt upp sig ordentligt. Under fastan skulle man leva spartanskt, inte äta kött eller frossa på något annat sätt, så det gällde att festa till det ordentligt på fettisdagen.

Semlan, eller fastlagsbullen, äts oftast med vispgrädde under bullens avskurna ovansida, och med mandelmassa i en urgröpning mitt i bullen. Ibland serveras de i varm mjölk enligt en tradition från 1700-talet, och kallas då hetvägg.

Numera experimenteras det friskt med recepten på semlor. Kul tycker en del, förfärligt tycker andra. Hur som helst bjuder vi på Odense på både traditionella och nyskapande recept att botanisera bland.

Och så klart blir dina semlor extra goda med ODENSE mandelmassa, nougat och choklad!

Fastelavnsboller Med Chokoladecreme

Kärt barn har många namn

Hetvägg, fastlagsbulle, fettisdagsbulle och tisdagsbulle har den kallats genom tiderna. I dag är det helt dominerande namnet semla, även om skåningarna i viss mån fortfarande håller fast vid ordet fastlagsbulle.

Ordet semla kommer av latinets simila som betyder ”det finaste mjölet”. Det var konditorierna som började använda namnet semla. Genom att frikoppla bullen från fettisdagen och fastlagen var det enklare att sälja fler under en längre period. 

Minisemlor På Plåt

När äter vi våra semlor?

I Sverige åts semlor ursprungligen enbart på fettisdagen under fastlagen före fastan. (I Skåne på måndagen, som kallades ”bullamåndag".)

Under slutet av 1800-talet blev det istället vanligt att man åt semlor varje tisdag under fastans sju veckor.

Efter andra världskriget har semmelätandet utökats ytterligare och semlor finns att tillgå i bageri varje dag från december till påsk. 

Vissa konditorier har nu börjat sälja semlor redan till hösten och även så kallade "novembersemlor", men en undersökning visar att 95% av de semlor som säljs under året säljs mellan vecka 2 och vecka 11.

Chokladsemla

Vi bakar 30 miljoner semlor

I Sverige köps årligen cirka 50 miljoner semlor på konditori eller i dagligvaruhandeln, bara på fettisdagen köps 6 miljoner av dem. 

Man uppskattar att ytterligare 30 miljoner semlor bakas i hemmen. Så att säga att vi svenskar har ett kärleksförhållande till våra semlor är inte att överdriva.

En som dock älskade semlor lite för mycket var kung Adolf Fredrik som 1771 sägs ha avlidit efter att ha förätit sig på semlor. (Innan semlorna åt han även massor av hummer, kaviar, böckling och surkål som han sköljde med stora mängder champagne.)

Mandelmassa

De godaste semlorna bakar du med den finaste mandelmassan.

Knepet för att lyckas med dina semlor är, som i all bakning, att använda riktigt bra ingredienser. Och just när det gäller semlor får ju mandelmassan spela en huvudroll. Här kan du läsa mer om varför vår mandelmassa är så god.

Tacosemla

Klassisk vs kreativ

Det som ursprungligen var en väldigt traditionsbunden och klassisk företeelse har blivit någonting riktigt spännande. Varje år Skapas nya roliga varianter som utmanar vår uppfattning om vad som egentligen kan kallas en semla.

Går gränsen redan vid smaksättningar på grädden eller några tillsatta bär? Kan man över huvudtaget kalla en semmelwrap eller prinsessemla för en semla?

Själva brukar vi inleda säsongen med några klassiker för att sedan gå vidare till blåbärssemlor, Tacosemla och favoriten semmelkladdkaka.

Varför välja när man kan få både och?

 

Recept på semlor