Påsk hos Odense Marcipan

Påsken betyder påskbuffé, påskliljor, påskägg och inte minst söta små påskkärringar som måste bjudas på godsaker. Påsken är full av härliga traditioner som vi på Odense Marcipan tycker är värda att hålla levande och föra vidare till nya generationer.

Brukar du köpa dina påskägg, kanske du i år ska prova att göra dem själv. Det är inte så svårt, och känslan att bjuda på något man själv skapat är inte så dum. Naturligtvis hjälper vi dig med massor av  recept.

Mix Knas 1 (1)

Påsken - en riktig mathögtid

Före påsken kommer fastan, så det är ju inte konstigt att påsken firas med överflöd och dignande buffébord. Det finns säkert lika många påsktraditioner som familjer, men färgglada ägg, sill, lamm och lax är några av de mest älskade påskrätterna och hittas i de flesta hem.

Vi anser att varje matupplevelse blir lite bättre om den följs upp av några läckra sötsaker och därför är det självklart för oss att mandelmassa, nougat och choklad hör påsken till. Odense Marcipans påsktradition är att bjuda på vackra påskägg och läckra påsktårtor fyllda med läcker mandelmassa, äkta choklad och len nougat.

Kaffeknas 4

Varför just påskägg?

Ägget är en symbol för pånyttfödelse, alltså påskens kristna tema. En annan anledning till att vi frossar i ägg är helt enkelt att hönorna piggnar till på vårkanten och värper fler ägg.

Om du, lika mycket som vi, gillar att göra hemlagad konfekt borde du prova att göra dina egna påskägg. Testa till exempel vårt recept på ägg med mandelmassa, apelsin och choklad. De är superenkla att göra och smakar fantastiskt!

Hembakade påskägg är perfekta som present när du är bjuden på påskkalas. Eller när det kommer påskkärringar på besök. Precis som vi dekorerar och målar hönsäggen är det trevligt att göra chokladäggen lite extra festliga med mönster, strössel och dekorationspulver.

103080 Paaskeaeg Lakridspulver 05 (1)

Tips till lek i påsk

Påskharen kommer med godisägg som han gömmer på listiga ställen i hemmet, inomhus eller i trädgården. Barnens uppgift är att leta upp så många som möjligt av de goda äggen. Traditionen med påskharen kommer ursprungligen från Tyskland.

Äggpickning går till genom att två personer håller varsitt hårdkokt ägg i handen och stöter topparna mot varandra. Vinnare är den som har ett helt ägg kvar.

Äggrullning går ut på att rulla ägg nedför en vinklad planka eller en backe och antingen rulla längst eller träffa andras ägg. Äggen bör vara hårdkokta.

Här kommer ett bra recept till påskharen på klassiska och barnvänliga påskägg med mandelmassa, ljus choklad och minipärlor - dina barn kommer att älska dem!

Paskekage Marengs Gif 20

Baka en vacker påsktårta

Oavsett om du vill baka en läcker tårta till påskfikat med stora släkten, eller bara bjuda familjen på något gott till kvällen framför TV:n, har vi massor av bra recept att bjuda på.

Prova exempelvis detta recept på påsktårta, en oemotståndligt god tårta fyll med mandelmassa, lemoncurd och vispad grädde. Som pricken över i är den också väldigt vacker med sin brända maräng.

Påskrecept