Älskade midsommar

Midsommaraftonen är en tid att umgås med nära och kära - att sitta tillsammans vid långbord och njuta av sillens sälta, den färska potatisen och såklart något nybakat fikabröd eller god tårta.

Mazarin Med Med Hvid Chokolade Og Bær 2

Varför firar vi midsommar?

Historiskt sett var midsommar en hednisk fest som firades för att hylla solen och naturens återkomst efter den långa vintern. Med kristendomens införande i Sverige omvandlades midsommar till en kristen högtid för att fira Johannes Döparens födelse. I dag är det en av våra mest älskade högtider där vi njuter vår sill och snaps i glada vänners lag. Och såklart avslutas midsommarbuffén bäst med något sött. Varför inte baka sju sorters kakor? Recept hittar du här.

Pavlova Familiefoto

Så lyckas du med midsommarfesten

 1. Planera festplatsen, utomhus och på annan lämplig plats vid regn.
 2. Gör en lista över de maträtter och drycker du vill servera och bestäm om du vill ha en buffé eller en sittande middag.
 3. Förbered midsommardekorationer, som blommor, band och midsommarstången.
 4. Ha några traditionella aktiviteter förberedda, som dans runt midsommarstången, Kubb eller säckhoppningstävling.
 5. Skapa en spellista med passande musik för att skapa stämning under festen.
 6. Ta dig tid att njuta av festen själv och umgås med dina gäster.
Den Helt Nemme Pavola 2 (2)

De 3 mest älskade desserterna på midsommar

På midsommarbuffén finns det några klassiska efterrätter som är populära att servera. Här är några av de mest älskade efterrätterna på midsommar:

 1. Pavlova: Pavlova är sommarens dessert och en ikonisk midsommarfavorit. Den består av seg, krispig maräng, vispad grädde och färska jordgubbar. Dekorera med ODENSE Kolasås och toppa med grönt.
 2. Rabarberpaj: Rabarber är en populär ingrediens på midsommar och en rabarberpaj är en klassisk efterrätt. Pajen är fylld med söt rabarber och kan serveras med vaniljsås eller vaniljglass.
 3. Glass med vaniljkokta persikor och kolasås: Servera en enkel och älskad dessert - glass med vaniljkokta persikor och kolasås. En fräsch och söt kombination som passar perfekt efter en festlig midsommarbuffé.
Test Jordbærgif

Lekarna som sätter fart på feststämningen

Supersnurrstaffett: Förbered minst två pinnar som är ca 1–1,5 meter långa.

 1. Dela upp er i två lag.
 2. Den första deltagaren springer fram till pinnen och håller ena ändan mot pannan medan den andra ändan är nere i marken.
 3. Snurrar tio varv runt pinnen så snabbt som möjligt.
 4. Springer tillbaka till laget så rakt som möjligt.
 5. Nästa person gör samma sak, tills alla deltagare gjort en vända. 
 6. Det lag som blir klara först vinner.

Midsommarquiz: Skapa ett midsommarrelaterat quiz. Deltagarna kan svara individuellt eller i lag, ni kan till exempel ta inspiration från ett frågesportprogram eller skapa egna frågekort.

Blomsterkrans-tävling: Utmana gästerna att skapa de vackraste och mest kreativa blomsterkransarna. Ge dem tillgång till olika blommor, löv och dekorationer. Sedan kan ni ha en modevisning där varje deltagare visar upp sin krans och en jury eller alla närvarande röstar på sina favoriter.